Hållbar träning för både häst och ryttare

Sporre Academys filosofi

Inställning och klimat om hur vi tränar och tävlar med våra hästar ha förändrats under åren. Jag är uppvuxen med och lärd att att ”hästen ska göra som du säger”, hästen fick inte ”vinna”. Det innebar bland annat att det var fullt normalt att slå en häst med spö, eller långpisk när den inte ville hoppa ett hinder eller gå fram.

Regeln var att hade du påbörjat något så skulle det avslutas, annars vann hästen. Du var tvungen att ”ta igenom” det du hade påbörjat.

Med tiden, både som ryttare och framförallt som tränare så lärde jag mig att det här sättet fungerar inte speciellt bra. Du kan ju få en häst att hoppa den där vattenmattan eller vad det är, just där och då, men det leder inte till ökat förtroende eller att du kan lita på att det fungerar framöver.När jag för snart 10 år sedan började utveckla Sporre-systemet för ridning i samband med min utbildning till mental coach och tränare så märkte jag att här fanns ett tydligt användningsområde.Syftet var från början att få ryttarna trygga och systematiska i sin träning av andnings- och avslappningsteknikerna, att kunna få ryttarna att skapa en bra ”känsla” och få en mer positiv inställning till ridningen.

Det var efter ett tag som både jag som tränare, och framförallt ryttarna som började rapportera om hur deras hästar blev mer positiva, avslappnade och nöjda i ridningen. Och inte bara i ridningen! Jag får dagligen rapporter om hur hästar har förändrats i sitt beteende och ”nöjdhet”. Många berättar om att de plötsligt kan göra saker som de aldrig har kunnat med sin häst tidigare. Det känns ju helt fantastiskt! Det är är ju en bonus som jag inte alls hade räknat med, mitt syfte var ju enbart bättre prestation!

Med dagens aktuella debatt beträffande hästvälfärd så anser jag att införande av de mentala träningsteknikerna i ridningen är en verkligt viktig del.

När ryttarna blir tryggare, nöjdare och gladare så är risken att det blir hårda tag eller skarpa bett betydligt mindre.

Mental träning gör ryttaren mer nöjd med sig själv och sin prestation, vilket ökar glädjen och ger bättre resultat. Jag vill att du ska kunna nå toppen med metoder som är hållbara på sikt för både häst och ryttare !

Rulla till toppen