Marcus Sundin Liljedorff, mångfaldig svensk och skandinavisk mästare i thaiboxning.

Hejsan! Mitt namn är Marcus. Min sport heter Muay Thai, på svenska kallat Thaiboxning.

Det är en stående kampsport där du får använda hela kroppen i attack och försvar.

Man får boxas, sparka, knäa och armbåga. Vad som gör thaiboxningen unik är att du också får svepa och kasta motståndaren till marken. Till exempel, om jag greppar om benet på dig så får jag fälla dig till marken. Muay Thai handlar, som all kampsport om att överlista sin motståndare.

Jag tycker thaiboxning har en rå utsida, men samtidigt följer elegans och något väldigt vackert i utförandet.

Thaiboxning kräver snabbhet, koordination, kondition, styrka och inte minst mental styrka.

Övergripande sitter thaiboxningen i det mentala och det är här den mentala träningen väver sig samman med sporten. Mod, beslutsamhet och en automation krävs av en thaiboxare för att kunna fungera i match, precis som en hoppryttare som hoppar över höga hinder. Ett snedsteg kan ge stora konsekvenser.

Jag började träna mentalt mer seriöst 2015, efter några smakprov under hösten 2014. Jag började lyssna på Lars-Erik Uneståhls mentala och muskulösa avslappningsfiler. Det satte grunden för att kunna börja använda det mentala som ett verktyg i min thaiboxning, där jag också började med att lära mig och skapa mitt mentala rum. Genom åren har jag provat flera olika sorters ljudfiler genom Uneståhls program, men också andra uppgifter av Maria Sundin.

Jag har blivit väldigt mentalt vältränad och vore det inte för den mentala träningen så hade jag inte haft de vinster jag har idag.

Just nu jobbar jag mycket med att framkalla avslappning och fokus på egen hand utan att ta hjälp av ljudfilerna, då jag har skapat mig ett mentalt rum som är både stort men också alltid tryggt. I början hade jag faktiskt ett annat mentalt rum men jag bytte detta för ett par år sedan. Jag hittade en ny, mycket bättre och tryggare plats för mina reflektioner, men som också har utrymme, där jag alltid kan hämta kraft och tömma undan gamla hjärnspöken. Mental träning är precis som fysisk träning, något man alltid behöver träna på för att bli bättre, och jag smörjer ofta min mentala träning genom att alltid ha med den i vardagen också.

Meriter:

Skandinavisk mästare thaiboxning 2015 WKN -76,2 kg Svensk mästare thaiboxning 2018 -75 kg EM brons thaiboxning 2018 -81 kg Skandinavisk mästare 2018 WBC -79,3 kg Svensk mästare Kickboxning K1 2019 -81 kg Svensk mästare thaiboxning 2020 -81 kg Svensk mästare thaiboxning 2021 -81kg Landslaget thaiboxning 2018-19 Landslaget kickboxning 2019-20 Landslaget thaiboxning 2020-21

Öppna fotot

Rulla till toppen