Ellica, utbildar enligt Sporresystemet

Ellica Gunnarsson har ridit på 120–130 i hoppning och mvb dressyr.

Jag är utbildad hippolog med ridlärarutbildning. Hemma på gården tar jag emot hästar för inridning och tillridning, samt håller en del ridlektioner. Har alltid varit en målmedveten person som jobbar för det jag vill. Som tävlingsryttare kände jag mig trygg i mitt system, självsäker till hinder men sen hände det en del saker som gjorde att jag fick börja om när mitt självförtroende sjönk.

Efter avslutad hippologutbildningen tappade jag mitt självförtroende som tävlingsryttare när jag i träningssituationer inte längre fick vara elev. När jag kom till en träning för en annan tränare var jag inte längre elev utan skulle då visa de andra ryttarna hur man korrekt gjorde en övning. När jag bad om övningar eller råd för att komma vidare i min egen ridning förbisågs detta för att jag hade gått hippologutbildningen och skulle kunna detta. Mitt självförtroende sjönk, nervositet och ångest som jag inte upplevde det innan blev en del av mitt tävlingsliv. Tappade förtroendet på mig själv och mitt system och gick ner i klasserna men kunde inte hitta tillbaka till mitt gamla jag.

I samband med att jag köpte en ny häst, Max fick jag kontakt med Maria Sundin. Maria ägde då Max storebror och jag kände igen så mycket när hon berättade om sin häst. Jag tog då tillfället i akt och ställde frågor och bad om råd för hur jag skulle hantera min egen stora, vingliga 3 åring som var så lik hennes.

Jag berättade för Maria om mitt problem. Här fick jag vara eleven och vara mig själv. Maria bad mig komma på en träning och visade hur systemet funkade. Väldigt snabbt blev en stor vinglig 3 snart 4 åring enkel att rida och jag kunde fokusera enkelheten i varje ridpass. Hästen måste hitta sin egen balans, du ska inte bära hästen. Inte en kamp om vem som får stopp först eller att kunna svänga eller vilken gångart. 

Jag började hitta in i ett system som jag trodde på. För att hjälpa mig på vägen stängde jag av mina sociala medier för att ta bort ångesten de generade. Jag och Maria gick in på detaljnivå för att komma till rätt med mitt självförtroende. Snabbt såg jag ljuset men att det kommer ta tid och att det är okej med en stor 3-4 åring. Under tiden får jag möjlighet att jobba på mitt eget förtroende, självkänsla och system. 

Idag oavsett om de är ny, yngre eller äldre häst använder jag mig av systemet med enkelhet. Jag använder detta system hemma och på tävlingsbanan. Då jobba vi med kontinuitet och min nervositet släpper i takt med att jag hittar in i systemet. Även om jag lika nervös varje gång innan start och rädd att de ska gå åt pipan.

Så när jag hitta in i system och gör alla delar så känns de underbart på banan och kommer ut och är så nöjd men min insats. De känns tryggt, säkert och de bygger upp ett förtroende på både häst och ryttare. Jag jobbar idag ännu med min nervositet och självförtroende men gå inte högre än vad jag kan. Gör inget för att bevisa för någon utan enbart för mig själv och när de känns bra då kan man gå högre men med detta som grund. Från att vara en ryttare som tappat allt förtroende till att börjar tro på mig själv att detta kommer gå bra. 

Tack Maria för att du visade vägen in i detta systemet och för att jag får vara en del av det.  

Ellica och Max
Rulla till toppen